Idag blev den nyblivna svenska mästaren Eero Somervuori klar för Brynäs, han har skrivit på ett tvåårskontrakt. Därmed blev han den första spelaren någonsin att flytta mellan Färjestad och Brynäs, oavsett flyttriktning. Dessutom har Brynäs värvat målvakten Eddie Läck från Leksand, även det på ett tvåårskontrakt. Enligt Gefle Dagblad har Brynäs även förlängt kontrakten med Peter Nolander och Stephen Dixon, som båda har skrivit på för en säsong ytterligare.

Truppen inför 09/10 är därmed i det närmaste klar. På målvaktssidan ser Brynäs starka ut, och här på förhand åtminstone så borde Läck kunna bli ett utmärkt komplement till Jacob Markström, med en bra "push" på träningarna, där de två sporrar varandra. Jocke Eriksson, som ännu inte har debuterat på seniornivå, får sannolikt göra det på Allsvensk nivå istället, åtminstone till en början på säsongen. Sannolikt är det bra för både Eriksson och Brynäs, i det lite längre perspektivet. Anders Lindbäck valde som bekant att lämna Brynäs för Timrå. Även om det var synd på många sätt, så finns det samtidigt inget att säga om det. Lindbäck och Markström är båda krasst för bra, för att "slåss" om samma "förstaspade". Men Lindbäck skrev dock på för bara ett år med Timrå, som ville skriva ett tvåårskontrakt med honom. Jag tolkar det som tydligt tecken på att vi mycket väl kan ha Lindbäck tillbaka i Gävle och Brynäs om ett år.

På backsidan ser jag i nuläget både mycket positivt men även där laget har sin mest känsliga och svaga punkt. Nolander valde att förlänga kontraktet ett år till och därmed är backuppsättningen till allra största del intakt jämfört med den gångna säsongen. Det är både viktigt och bra med en kontinuitet, dessutom är det förhållandevis bra klass på dem, samtidigt som det sannolikt finns mer utveckling kvar att krama ur de flesta. Jag tycker även det är riktigt att juniorerna Simon Bertilsson, Simon Löf och Morgan Hassel åtminstone inledningsvis ges chansen att spela till sig en ordinarie tröja. Hur dessa juniorer lyckas med detta avgör helt om Micke Sundlöv tillslut väljer att fylla på med minst en backförvärv till eller inte.

Klart är dock att Brynäs inte kan räkna med att vara så förskonade från backskador, som de var den gångna säsongen. Sedan måste bara istiden under serien fördelas bättre bland backarna. Den gångna säsongen fick framförallt Lars Jonsson dra ett för tungt lass, främst beroende på att varken Ola Svanberg eller Jonathan Carlsson riktigt höll måttet stora delar av säsongen. Carlsson spelade dock upp sig under vårsäsongen, men då var tillräcklig skada redan gjord. Bättre bredd på backsidan behövs, om svaret till detta finns att finna bland juniorerna återstår att se. Om inte hoppas jag att Sundlöv agerar i tid denna gång.

Bland forwards har alltså Eero Somervuori och Magnus Kahnberg värvats. Två spelare som sannolikt kan bidra med välbehövlig offensiv spetskompetens. Micke Lind och Johan Alcén är i skrivande stund de forwards som är klara att lämna laget. Till dessa två, tror jag bestämt, vi får lägga till såväl Janos Vas och Daniel Widing som Anton Persson, när vi summerar "Silly season". Vi får se hur Micke Sundlöv i sådant fall väljer att göra. Men jag tror att han kommer att värva en powerforward till, för i skrivande stund tycker jag det rejält saknas tyngd och kraft i forwardsuppställningen.

Sedan måste jag säga att det var rejält överraskande att Daniel Hermansson fick fortsatt förtroende i Brynäs. Han är visserligen en helt okej elitspelare, men han måste kunna bidra mera till lagets produktion än vad han gjort de senaste två säsongerna. I annat fall är det ju bättre att någon yngre och mer utvecklingsbar tar hans plats istället. Men samtidigt blev han nu bara erbjuden ett ettårskontrakt. Sundlöv har honom under luppen. Som bekant kan mycket hända även under säsongen. Hermansson måste upp minst ett snäpp, annars är mitt tips att han inte finns kvar när vi summerar nästa säsong.