Brynäs har egentligen lyckats med konststycket att taktiskt triumfera i alla de tre kvarsfinalerna mot Färjestad som hittills har spelats. Alltså fått stopp på deras flygande anfallsspel och en matchbild helt enligt de (önsketänkta) ritningarna. Ändå 0-3 i matchserien. Ja, vad ska man säga? Frapperande är Brynäs oförmåga att göra mål. Visst det handlar om oflyt också. Men ytterst lite i sådant fall. Oförmågan gäller rakt igenom hela laget. Den gäller rakt igenom oavsett om man kommer fri, två mot en, tre mot två. Tyvärr.

Slående är att Brynäs ledande spelare inte förmår att leda laget fullt ut. Lars Jonsson har rollen och har även betalt för att vara fältherren bland backarna. Jonsson har jag aldrig sett så här "liten" tidigare, men nu när det verkligen gäller då viker han tyvärr ner sig. Han har inte bidragit med ett dyft offensivt sätt och har en viktig del för det bleka offensiva utfallet hittills. Jusso Hietanen var väldigt "liten" under kvalserien ifjol och fortsätter att vara det nu också i slutspelet. Inte heller han verkar vara av rätt virke när det drar ihop sig. Istället är det Niclas Andersén och Jörgen Sundqvist, som likt kvalserien ifjol, är Brynäs bästa backar nu även i slutspelet.

Daniel Widing, Andreas Dackell, Ove Molin och Stephen Dixon är fyra ledande spelare till. Dessa fyra har visserligen varit bra spelmässigt, men inte tillräckligt bra tyvärr för att ge utslag i målprotokollet tillräckligt. 

Daniel Widing till Schweiz, som det ser ut. Vi får komma ihåg att Widing spelat på ett kontrakt som motsvarar lönen för den "tredjekedjespelare" han var när kontraktet skrevs. Aktuell marknadsmässig lön innebär en multiplicering någonstans mellan 2-3 ggr. Mycket pengar för Brynäs, för mycket pengar, tycker jag, att lägga på honom. Den lönen skulle göra honom till en av de absolut bäst betalda spelarna i laget. Det är pengar som bör läggas på en spelare, som betydligt bättre än Widing, även kan leda laget genom att göra sin omgivning bättre. Exempelvis som kan spela samma roll för Brynäs som Johan Davidsson och Richard Wallin gör för HV 71 respektive Färjestad. Så rätt beslut att göra sig av med Widing tycker jag, om så blir fallet. Han har för dåligt spelsinne, är för ojämn och på tok för låg lägsta nivå för att det skulle vara välinvesterade pengar av Brynäs och Micke Sundlöv. Brynäs begränsade ekonomiska resurser måste krasst användas bättre än så.

Jag räknar även med att Janos Vas och Daniel Hermansson har gjort sitt i föreningen. Åtminstone två "sniperämnen" måste hittas/köpas till nästa säsong för dessa pengar (alltså Widingpengarna också). Visserligen har Vas ett år kvar på sitt kontrakt, men av en ren självbevarelsedrift gör han och agenten nog klokt att prova lyckan någon annanstans, som mer balanserar med hans spelnivå, exempelvis Allsvenskan. Vad gäller Hermansson så är han en habil elitspelare men bättre då att hans plats tas av någon yngre med en potential att utvecklas till en åtminstone riktigt bra elitspelare. Alltså en lagstruktur/lagbyggnads fråga främst. Hermansson har stått ivägen tillräckligt länge nu.

Men annars är det mycket som ser bra ut också. Laget är ungt och spelare som Emil Sandin, Jacob Silfverberg och Jonathan Granström m.fl. gör att nästa säsong mycket väl kan bli ännu trevligare än den gångna säsongen. Den som lever får se, men det är min känsla iaf.