Det händer intressanta saker i Brynäslaget just nu. Det börjar röra på sig i köordningen/hierarkin i laget. Flera av breddspelarna visar tydliga tecken på att ha hittat en högre spelnivå efter juluppehållet. Är det bara tillfälligt eller mer varaktigt? Alla spelare pendlar naturligtvis, inte sällan från ena matchen till den andra, men jag tror ändå på det sistnämnda.

 

Varken Jonathan Carlsson eller Ola Svanberg har hittills, som helhet, visat att de vill vara kvar i Elitserien och Brynäs, även nästa säsong. Deras spel har inte riktigt hållit måttet, vilket har medfört att Brynäs har rullat på fem backar i de allra flesta matchernas senare hälft. Det är ju ytterst få matcher hittills, där antingen Brynäs eller motståndaren har sprungit från målmässig i. Ofta har det varit strid på kniven ända till slutsignalen, så därför den tuffa matchningen av backarna, inte minst då Lars Jonsson.

 

Men i de senaste tre matcherna, speciellt i den senaste hemmamatchen mot Rögle har Jonathan Carlsson höjt sin spelnivå betydligt med resolut och bestämt spel såväl med pucken som i närkampspelet. Kanske har det lossnat för honom nu? Det har ju ändå varit tydligt att det finns gott om talang, men, tycker jag, han har haft en tendens att bli ”liten” i sitt spel, där han inte vågat ta för sig riktigt och för ofta agerat stressat med pucken. Men jag tror det har vänt för honom nu, en viktig pusselbit ytterligare i sådant fall, för lagets slagstryka. Då just avsaknaden av bredd på backsidan är den stora svagheten, som åtminstone då blir lite bättre.

 

Den dåliga bredden på backsidan har alltså främst inneburit att Lars Jonsson fått väldigt mycket istid i matcherna. Han ligger i den absoluta toppstriden i Elitserien vad gäller istid i snitt/match, där han har c:a 25 minuter. Dock, tror jag, att Brynäs får ut ännu mera av Jonsson om de kapar hans istid med ett par minuter. Till skillnad mot exempelvis Mattias Timander och Marcus Ragnarsson, som är två andra med med väldigt mycket istid i Elitserien, så är ju Jonsson en explosiv och offensiv lagd back. Han vill vi ju ofta se komma som en raket med upp i anfallen. Ofta vara den som "bär" pucken in i anfallszonen.

 

Detta tär naturligtvis på krafterna. Krafter som han vet att han måste hushålla med, p.g.a. den omfattande istiden. Så med en något mindre istid för Jonsson, så får vi se mer av hans offensiva kvalitéer. Dessutom färre misstag från honom i uppspel osv, då jag tror trötthet ofta är en viktig förklaring till många av dessa. Min teori är alltså, att bättre spel av Carlsson, ger direkt positiv effekt på Jonssons spel, som i sin tur ger en positiv effekt på Brynäs offensiva slagkraft.

 

Janos Vas är en spelare jag har hållit ett extra öga på i varje match hittills. Jag tycker det är en mycket intressant spelare med många verktyg i sin verktygslåda. Han har storleken. Han är visserligen ingen raket på skridskorna men den är på inget sätt svag heller. Han har ett bra skott och en helt okej teknik och kan underordna sig och spela för laget på ett bra sätt.

 

Defensivt och arbetsmässigt finns det inget att anmärka på. Men i offensiven har han hittills ofta hamnat på mellanhand, där han inte fått mycket uträttat. Vad beror det svaga offensiva spelet på då? Ja, antingen ett dåligt spelsinne eller att han funderar och tvekar ännu för mycket på isen. Alltså spelar för mycket med hjärnan och för lite med instinkt och ryggmärg, i det taktiskt drillade spelet som spel i Elitserien innebär och försvinner därför lätt i matcherna.

 

Men i de senaste matcherna tycker jag mig ha sett tydliga tecken på att han oftare börja komma rätt i spelet även i anfallszonen. Puzzelbitarna har kanske börjat falla på plats, till en helhet i hans spel? I sådant fall tror jag på en rejäl islossning för honom produktionsmässigt, där han då kan gå från ”doldis” till en av lagets bättre spelare, lite över en natt. Det ska bli mycket spännande att följa honom den närmsta tiden, inte minst beroende på vilken injektion för laget det skulle innebära, om det lossnade för Vas.

 

Sebastian Lauritzen är en till ”doldis” i laget som börjar spela allt bättre, såväl offensivt som defensivt. Han tillför främst kreativitet och pucksäkerhet till laget, men trots sin relativa litenhet tar han även för sig fysiskt på ett bra sätt. Han kompenserar sin litenhet med mod och bra tajming i spelet istället. Nä, det ser bra ut för honom tycker jag. Brynäs har gjort en bra värvning där, tror jag.

 

Men viktigast av allt är vad det betyder för Brynäs som lag, att utvecklingskurvorna pekar uppåt på så många håll. Brynäs har något på gång! Men ikväll mot Färjestad tror jag dock det blir svårt att få med sig några poäng. Men håll gärna ett extra öga på trion Carlsson, Vas och Lauritzen framöver, det kommer jag att göra iaf.