BP Bloggen

Av Brynäsare, för Brynäsare...

Statistiska verktyg till min hjälp

Statistik är en tråkig affär i många fall. Mycket siffror och grafer som ska läsas av för att sedan kunna analyseras. I ishockeyn har statistiken i många år varit enkel. En spelare har mål, assist, poäng, plus/minus. Ett lag har poäng, målskillnad och andra enkla statistiska verktyg för att se hur det gått för laget under säsongens gång.

 

Det har dock under senare år visat sig att det finns andra statistiska verktyg för att kunna analysera spelare och analysera lag. Detta har kommit att kalla sig “Advanced stats” vilket jag anser är lite olyckligt då namnet kan skrämma iväg många intresserade, för faktum är att statistiken inte alls är avancerad. I mitt förra inlägg skrev jag om vad Fenwick-värde var och att Brynäs Fenwick höjt sig markant sedan Bulan kommit in, detta trots att man mött flera lag som ligger i toppen av denna liga. Jag har också gjort Fenwick-grafer till de åtta matcher Bulan har varit tränare, väldigt enkla grafer som kan göras mycket bättre. En som är expert på dessa inom SHL är @mikjo344 och hans snygga grafer inspirerar mig till att i framtiden förbättra mig. Jag kommer därför att göra grafer också till de kommande matcherna vilket ska vara ett hjälpmedel att analysera matchen. Den enda skillnaden i våra Fenwick-grafer (förutom hans estetiska överlägsenhet) så mäter jag endast 5v5. Detta då jag (och många anser) att 5v5 är det som anger matchens sanna värde. Detta måste tas i beaktning då många av Brynäs lägen och skott faktiskt sker i powerplay, den enda spelformen där Brynäs är i över halvan.

 

Jag ska här publicera ett exempel på Bulans matcher och hur Fenwick-graferna har sett ut. Den första är hemmamatchen mot Frölunda, ett Frölunda som är ligans andra bästa lag i Fenwick och också topplag i tabellen. Vad vi kan se här är att det var en jämn inledning på matchen men där Frölunda tog tempot i andra perioden innan sina båda mål. Dock höjde sig Brynäs rejält och tog över spelet efter 0-2 målet och lyckades till och med kvittera innan andra periodens slut. Vi ser också en höjning från Brynäs i tredje perioden där Brynäs var bäst och där man både kom ikapp Frölunda och gick om innan lagets avgörande 3-2 mål och sedan 4-2 i tom kasse.


b2ap3_thumbnail_BIF-FHC.png

 

Fenwick mäter som i tidigare inlägg beskrivits, SOG+SW, alltså skott på mål och skott utanför. Däremot mäter de inte blockade skott. Detta gör istället Corsi vilket jag i kommande matcher ska börja mäta. Jag har tidigare inte mätt Brynäs Corsi-värde men kan anta att det är sämre än lagets Fenwick-värde. Anledningen till det är Brynäs låga defensiv där man låter motståndarna ta skott och hoppas att man ligger i skottlinjen. Faktum är att Brynäs ligger etta i blockade skott med i snitt 17 blockerade skott per match.

 

Corsi (CF%) mäter man genom att ta CF/(CF+CA). CF (Corsi for) = skott på mål + skott utanför + blockerade skott. CA (Corsi against) = skott på eget mål + skott utanför eget mål + egna blockerade skott. Detta gör att en match där Brynäs har 50 % CF%, så kommer man ha skjutit 50 % av matchens skott, det vill säga lika många som motståndarlaget. Denna statistik kommer jag publicera även på twitter efter varje period vilket du kan läsa direkt under match på @Lindkvist15.

 

Något jag önskar att jag kunde göra är att analysera varje spelares CF%. Detta för att se var varje spelare spenderar majoriteten av sina byten.  Se till exempel på Tollefsen i Färjestad. @numerartovertag på twitter analyserade Tollefsens CF% där det visar sig att oavsett vilken femma han spelar med så spenderar han mycket av sitt spel i egen zon. Detta gör att även om spelaren är bra defensiv så är det inte hållbart att ständigt spela i defensiv zon så fort den spelare är involverad i spelet. Dock är detta ett enormt arbete då SHL inte för statistik för vilka som är inne på isen vid varje “shot attempt”. Det är där det imponerande arbetet för @numerartovertag sker då han måste se repris på matchen och pausa vid varje skottförsök och räkna vilka spelare i vardera lag som är inne på isen.

 

Så, varför räcker inte plus/minus? Det har länge varit ett statistiskt verktyg för att analysera en spelare men faktum är att den inte är särskilt imponerande i längden. Se på Ovechkin, en av världens bästa spelare hade förra året -35. Många ville säga att Ovechkin hade en dålig säsong trots sina 51 mål. I år är han +11 med 37 mål på 58 matcher. Skillnaden var i vilka sammanhang Ovechkin som spelare användes vilket gav han ett sämre plus/minus än vad han är som spelare.

 

Tänk dig att du sitter i utvisningsbåset. Du är redo att hoppa ut med en sekund kvar på utvisningen. Du hinner ta ett första skär på isen när du ser den röda lampan tändas bakom målet och du ser motståndarlagets jubel. Du får ett minus i statistiken men hade du ansvar för målet? Ja, kanske indirekt genom att ta en dålig utvisning men direkt? Nej.

 

Corsi för en spelare ger en större urvalsstorlek, vilket plus/minus inte gör. Det vi ser är hur stor procent av tiden som spenderas i anfallszon jämfört i försvarszon. Det är inte hållbart för ett lag att spendera majoriteten av tiden i defensiv zon vilket vi också såg i Brynäs under Tommys tid. Det var ett tag där de vann 5-6 matcher i rad men jag var ständigt orolig för att trenden snart skulle vända på grund av lagets usla Fenwick- och Corsi-värde.


Så jag hoppas att ni har fått en inblick i statistiken och hoppas också att ni kommer komma tillbaka till dessa inlägg där jag ska försöka analysera matchen med statistiska verktyg till min hjälp.

Betygsätt blogginlägg:
0
Varför Brynäs kommer att ta niondeplatsen
Ny förlust för Brynäs.

Bloggkalender

Vänta en minut medans vi hämtar kalendern
 

BrynäsPortalen

BrynasPortalen Kedjorna imorgon... Varför Nilsson istället för Forslund i 2:a?? https://t.co/BIIrNfXSPe
7hreplyretweetfavorite
BrynasPortalen @E1narsson Han spelade väl en hel del med Tjeckerna nu i tredje...
24hreplyretweetfavorite
BrynasPortalen @Brynas Kanske dags att flytta upp honom i 2:a kedjan och låta honom få lite mer speltid då... Skulle vara intressa… https://t.co/MC9HO9UcVb
BrynasPortalen 3 matcher på Blomman är ok (man är ju nöjd för allt under 5). Men hur många matcher fick Jalasvaara?
BrynasPortalen @Jocke_And Han som var så lugn och beskedlig igår...

Brynäs IF

Brynas Kika om och om och om igen! 😍🎩 https://t.co/LFZZmc7eXE
6hreplyretweetfavorite
Brynas Snart är det sista chansen att buda hem din favoritspelares specialdesignade matchtröja! 😍 Matchtröjorna auktionera… https://t.co/KEj8ehgxem
7hreplyretweetfavorite
Brynas 📝 Officiellt — Tommy Sjödin lånas ut till Timrå resten av säsongen https://t.co/2vBfBzMFL1
10hreplyretweetfavorite
Brynas Förlust, 2-4, mot HV71. Tack till alla på plats i kväll! #BIFHV71 | 2-4 efter 3⃣
24hreplyretweetfavorite
Brynas Andra perioden slut. Vad tror vi om detta, Brynäsare? #BIFHV71 | 2-3 efter 2⃣ https://t.co/wrsRSB9lIn