BP Bloggen

Av Brynäsare, för Brynäsare...

Så rankar jag SHL 15/16.

Jag har under tidigare år många gånger försökt ge mig på att tippa utgången av serien inför premiären, detta år tänkte jag bjuda på en ungefärlig ranking istället då det med tanke på transferfönstret är i stort sett omöjligt att förutse hur trupperna kommer se ut framåt vårkanten, men kanske mest för att jag är rätt oduglig på att tippa rätt.

Jag ska inte påstå att jag har jättbra koll på alla lag, knappt halvbra på några faktiskt men tycker mig ändå kunna urskönja tre ungefär jämnstora skikt i denna säsongs serie, möjligen med lite suddiga gränser mellan dem.

 

Toppskiktet:

Skellefteå. Ser egentligen ingenting som tyder på något annat än att de ska vara ett topplag återigen, liksom även en trolig finalkandidat. Har inte tappat så farligt mycket och värvat smart, i och med att de fått hem sin för oss motståndare illa omtyckte Kapten Hollywood igen och värvningen av Urbom tycker jag de ser minst lika starka ut som förra säsongen, om inte starkare.

 

Färjestad. Där har man möblerat om en hel del, vilket nog för deras del var behövligt. De har fått ihop en backsida som imponerar, kanske seriens starkaste och de kommer nog vara riktigt bra defensivt, lite osäker på offensiven dock men toppkandidat kommer de räcka till. Jag tror vi kommer få se ett mer klassisktFbk i vinter, tunga och småfula att möta. Kan gå långt men tror dock inte de når hela vägen fram.

 

Luleå. Tja, vad ska man säga som inte redan sagts om Luleås lagbygge? Får Norrbottningarna ihop det hela blir de absolut en allvarlig utmanare till att få lyfta bucklan framåt vårkanten, tittar man bara på namnen är det lätt att bli lite imponerad, eller avundsjuk om man har fallenhet för sådant. En sak är jag dock säker på, det kommer göra ont att möta Luleå i vinter.

 

Växjö. Regerande mästarna har tappat flera profiler och det man värvat hittills tycker inte jag täcker upp för förlusterna, även om det är ett par starka namn som kommer in i Heikkinen och Gynge. Men det finns ju pengar i klubben så jag räknar med att truppen kommer förstärkas längre fram. Som det ser ut idag dock tror jag inte Växjö har vad som krävs för att upprepa förra säsongens framgångar, tänker mig att de kommer få kämpa hårt för att nå topp fyra, kanske rentav för att nå topp fem. Men som sagt, det är nog inte färdigvärvat där.

 

Frölunda. Ska jag vara helt ärlig har jag ingen bra koll på Frölunda inför denna säsong, tittar jag enbart på namnen känns det som man har fått ihop ett ganska balanserat lag, kanske mer med betoning på lag än något annat. Och även om jag kan svära både våldsamt och länge åt Roger Rönnberg vid vissa tillfällen under säsong gillar jag honom och tror på hans förmåga att leda laget. Liksom Växjö är Frölunda för mig inte helt given bland detta gäng, men risken är stor att det är ungefär här de hamnar när serien är avklarad.

 

Detta är alltså de fem lag som bildar det jag ser som toppskiktet i ligan, inte nödvändigtvis exakt i den ordning jag räknat upp dem, kanske skiftar någon position hit eller dit och kanske kommer säsongens överraskning -förhoppningsvis Brynäs- att slå sig in bland topp fyra, Men som förutsättningarna ser ut för dagen kör vi på det här.

 

För spänningens skull väljer jag att vänta en stund med att avslöja på vilken position jag rankar Brynäs så därför gör vi nu ett hopp neråt och tittar närmare på bottenskiktet - med början nerifrån.

 

Karlskrona. Med hjältar som Sundlöv och Molin i ledningen där nere bär det på något sätt emot att ranka dem som sämsta lag i serien men jag har väldigt svårt att se något annat. De har ganska bra ställt på målvaktssidan, några hyggliga backar och ett fåtal forwards jag tycker man kan säga håller SHL-klass, i övrigt känns det mest som ett allsvenskt lag, vilket ju inte är så förvånande. Dessutom har de en organisation som även den måste byggas upp till SHL-klass, liksom faciliteter, på många sätt känns det som de inte riktigt är redo för SHL ännu. Dock ska erkännas att jag inte har sett dem spela och mina tankar får gärna vara fel, men jag tror inte det. Med det sagt tror jag inte heller det är bara att åka ner till Karlskrona och hämta poängen.

 

Rögle. På papper ser jag dem egentligen inte som mer än marginellt starkare än Karlskrona, men Rögle har traditionen och kunskapen om hur det fungerar i SHL, det tror jag kan vara avgörande till Rögles fördel. Det finns några unga killar med potential i laget, de tillsammans med invärvad rutin är vad Rögle och deras fans har att hoppas på men jag tror de får svårt att undvika kval.

 

Malmö. Det finns likheter mellan rödhökarnas trupp och de två ovan nämnda lagen, men det finns också en stor skillnad, Malmö har värvat riktig spets! Någon eller några ur Malmös förstakedja kommer säkert ligga  ganska högt i poängligan, och Alsenfeldt säkert rätt bra till i målvaktsligan och det tror jag räcker för att de sak slippa undan kval. Att jag ändå placerar dem så nära kvalstrecket beror på att bakom spetsen ser det inte allt för märkvärdigt ut. Visst finns det flera dugliga hockeyarbetare i Malmö, men det är just det, får man ihop en spetskedja, möjligen en till halvspetsig och sedan resten dugliga hockeyarbetare känner jag att ett räddat SHL-kontrakt är rimligt att förvänta sig.

 

Modo. Där har varit en rejäl omsättning på spelare, en del namnkunniga har anslutit och dessutom har det kommit in ny en coach, Larry Huras. Trots en som sagt relativt namnkunnig trupp är jag inte särskilt imponerad, jag har sett några matcher med MoDo under försäsongen, visserligen just försäsong, men jag tycker de har sett bekväma ut och jag är tveksam till om de har ett målvaktspar som håller för SHL. Tycker också att även om de har värvat in spets framåt ser de liknande Malmö lite tunn ut på bredden, om än inte i samma utsträckning som Skåningarna. Det ska dock sägas att MoDo är det lag jag är mest osäker på, just nu känns de för mig som nära kvalstrecket men jag skulle inte bli alldeles jätteförvånad om de till sist slutar på övre halvan.

 

Så ser mina tankar om bottenskiktet ut, återstår mittenlagen,, dvs lag 6-10.

 

Brynäs. Jo, det är lite med hjärtat jag rankar Brynäs högst av mittenlagen och därmed också ett av de topp6, men jag tror verkligen de har vad som krävs för att nå dit, det gäller bara att alla pusselbitar faller på plats och att skadejävulen håller sig borta. "Experterna" underskattar oss grovt, de kan inte ha sett Vranas spelsinne, hans hanlederNörstebös och Zanettis tvåzonspass rakt på bladet och mycket mer. Det kommer inte vara lätt att nå topp6, men jag tror det finns en chans att vi når dit till sist.

 

HV71. Ett lag som varit lite på dekis några år och som haft en riktig cirkus under den senaste tiden. Sanningen bakom vad det handlade om och varför kan jag bara gissa mig till och lämnar därför därhän. Nu har de tagit in en gammal spelare, vars namn jag inte tar i min mun (eller i detta fall mina fingrar) som ny Coach och även om han är oerfaren tror jag det kan vara bra för HV. Han har hjärta för klubben, han kan hur det fungerar där och han är själv en produkt av någon slags "HV-anda", kan han prägla den på sina adepter tror jag mycket kan vara vunnet. Sedan att HV har bra beställt på målvaktssidan och en om allt stämmer riktigt bra forwardssida gör inte saken sämre. Vore det inte för att deras backsida känns osäker skulle jag förmodligen rankat dem högre än vad jag nu gör, men som sagt, kan den onämnbare få ihop det hela finns risken att HV blir ett lag alla måste se upp för.

 

Djurgården. Ett lag som känns lite mellanmjölk för mig, ett gäng som förutom några få spetsar känns sådär lagombra. Jovisst, Thoresen, Sallinen och Brodin adderar en dimension till laget, men det till trots kan jag inte se dem som något annat än givet mittenlag så en plats vid det gamla (och enda vettiga) slutspelsstrecket tycker jag är rimligt.

 

Linköping. Har tappat en del tunga namn men har -om än kanske inte tillräckligt- ändå värvat hyfsat, tror dock de får svårt att räcka till denna säsong. De känns för mig lite som Djurgården, fast en marginellt sämre version. Det ska bli mycket intressant att se om Tangnes kan fylla Roger Melins kostym, eller rent av växa ur den. 

 

Örebro. Hamnade egentligen här mest för att det var den plats som blev över, men det känns inte helt fel. Örebro utan Derek Ryan är ett svagare Örebro än ifjol, då har jag ändå inte räknat in att jag tycker de gått minus i övriga värvningar/förluster så för min del anser jag det är rimligt att ranka dem här. Ska dock sägas att när jag började titta på lagen så hade MoDo denna plats, så jag får nog formulera om det jag sa i början om de förväntade tre tydliga grupperingarna i serien. Det är tre grupper, men gränserna emellan dem är aningen suddiga. 

 

Om vi nu ska göra en kort tillbakablick så ser jag tabellen efter de förutsättningar som finns just nu som följer:

 

1. Skellefteå.

2. Färjestad.

3. Luleå.

4. Växjö.

5. Frölunda.

6. Brynäs.

7. HV71.

8. Djurgården.

9. Linköping.

10. Örebro.

11. MoDo.

12. Malmö.

13. Rögle.

14. Karlskrona.

Betygsätt blogginlägg:
1
Experterna tippar SHL 15/16, del 5
Experterna tippar SHL 15/16, del 6 - Sista delen

Bloggkalender

Vänta en minut medans vi hämtar kalendern
 

BrynäsPortalen

BrynasPortalen RT @soderlundsandra: Swisha nr 123 547 78 15 för att stötta Brynäs om du har möjlighet. En självklarhet för mig att stödja klubben i mitt h…
BrynasPortalen RT @Brynas: Framtiden från start mot Leksand! I dag välkomnar vi nästa A-lagsdebutant, juniorlandslagsforwarden Alexander Ljungkrantz. Han…
BrynasPortalen Spelar ju ingen roll att vi förlorar... Växjö möter ju ett bottenlag. #3enkla
BrynasPortalen @H_Fahlstedt Det Scott fick matchstraff för var tom mildare än det där...

Brynäs IF

Brynas Coronakrisen utmanar samhället – och behöver samverkan för att assistera under de situationer som uppstår. Brynäs… https://t.co/8D4yiy7kHR
Brynas 📝 Brynäs IF har fattat beslut att från och med i dag korttidspermittera organisationen. Det omfattar såväl anställd… https://t.co/dqxkldTlCN
Brynas Så det är skönt! https://t.co/peceyK963i
Brynas 🗓 | Äntligen! Här kommer spelschemat för nästa säsong så passa på att boka in dina Brynäsdagar redan nu! Du hittar… https://t.co/MfKpd4RQ5N
Brynas "Det ska bli skitkul, rent ut sagt. Jag vet att klubben har haft några tuffa år bakom sig resultatmässigt men jag v… https://t.co/eYJ1WNMXiN