BP Bloggen

Av Brynäsare, för Brynäsare...

Inför Brynäs-Färjestad (play in)

Psykologi är ett intressant ämne och vi kan se dess relevans idag. Hade någon sagt före säsongen att Brynäs kommer hamna på en tiondeplats så hade jag blivit oerhört besviken. Givetvis är besvikelsen över säsongens bristande resultat fortfarande där men den lättnad som uppstod när laget undvek kval har tagit över. Enligt mig ska inte vi ha en chans till slutspel just nu. Vi lyckades knappt ta oss över kvalstrecket och systemet med play in är enligt mig ett otroligt tråkigt sätt att avgöra vår liga. Dock är det så nu att vi fortfarande har en chans till slutspel genom en bäst av tre-matchserie mot Färjestad. Vår nemesis Färjestad.

 

Jag har sedan det blev klart att Färjestad skulle bli vår motståndare, studerat statistiska mått för att jämföra lagen. Ska jag vara ärlig så tror jag inte vi har särskilt stor chans att gå vidare, Färjestad ska vara laget i slutspel. De är ett bättre lag än oss i år, på alla sätt och vis. Däremot kan Brynäs nu spela som ett lag som inte har något att förlora. Allt från och med nu är en bonus, alla mål, alla räddningar och alla vinster. Skulle vi lyckas ta oss vidare står en ännu tuffare best framför oss, Skellefteå. Pessimist som jag är så ser jag detta mer som ett sätt att öka intäkterna och förhoppningsvis komma ikapp den på förhand uppställda budgeten.

 

Bulans Brynäs (16 omgångar) avslutade med en FF% på 48.7 och en CF% på 47.7 (5v5). Det är en stor förbättring mot Jonssons men ändå inte bra. Brynäs spelar för mycket i egen zon. Lägg också till att Brynäs skotteffektivitet med Bulan ligger på 7 % vilket inte alls är hållbart om man ska ta sig vidare. I och med att Brynäs under Jonsson och Brynäs under Bulan är två olika lag (i princip) så är det svårt att jämföra Färjestad med Brynäs sett till hela säsongen. Vi kan dock se att Färjstad har en liknande PDO (SV%+S%) som Brynäs med inte ens en tiondelsprocent skillnad. Det vi istället kan göra är att jämföra de senaste tio matcherna för de båda lagen men också mötena mellan lagen.

 

Tabellen här visar den slutliga FF%, CF% (alla spelformer) och PDO för hela SHL.

 

b2ap3_thumbnail_1.png

 

De tio senaste matcherna ser vi här lagens CF% och FF% (5v5). Varje match skottförsök adderas till den totala. Där kan vi se att Färjestads CF% och FF% är betydligt bättre än Brynäs.

 

b2ap3_thumbnail_2.png

 

Om vi ser till PDO som visar tur så ligger båda relativt lika och nära 100 (som man ska göra). Dock är det så att Färjestad har en relativt medel räddningsprocent och medel skottprocent samtidigt som Brynäs räddats av grym räddningsprocent då man har en usel skottprocent. Brynäs har de senaste tio matcherna endast gjort mål på 6.69 % av skotten och bara gjort 20 mål på de senaste tio matcherna. däremot har man endast släppt in 22. Bara de tre senaste matcherna ger en räddningsprocent på 96.9.

 

b2ap3_thumbnail_3.png

 

En stor anledning till Brynäs dåliga skotteffektivitet är så klart ett powerplay som är under all kritik. 9.3 % de senaste tio matcherna och på de 32 senaste försöken har det bara blivit tre mål.

Ser vi sedan till Färjestads spel i numerärt under- och överläge så är det ett powerplay som överpresterat jämfört med året som helhet. På tio senaste matcherna har man en PP% på 24.24 % vilket man kan jämföra med säsongen som helhet (19.76 %). Däremot deras boxplay har varit mediokert säsongen igenom och man har den senaste tiden släppt in mål var nästan tredje boxplay. Om Brynäs får till sitt powerplay så måste man utnyttja det för i fem mot fem är Brynäs underlägsna Färjestad

 

b2ap3_thumbnail_4.png

 

Ser vi till mötena lagen emellan så har Färjestad (trots två Brynäsvinster) varit bättre på nästan alla fronter och de matcher Brynäs har vunnit så har det varit på grund av ett bra målvaktsspel. Mot Färjestad (fem möten) har Brynäs en FF% på 44.8 och en CF% på 42.6. Det är siffror som tyder på ett underlägset fem mot fem-spel och ett negativt puckinnehav för Brynäs. Dock så spelades fyra av fem matcher med Tommy Jonsson vid rodret så kanske det blir en förändring. Brynäs PDO visar att man fått med sig resultaten mer än förväntan. Jag hoppas på liknande PDO i play in, för det kommer behövas.

 

b2ap3_thumbnail_5.png


Statistiken för play in kommer givetvis genomföras och analyseras. Men det här var en genomgång som gjorde mig lite mer pessimistisk gällande play in. Som jag dock sa, varje skott, räddning, mål och vinst är bara en bonus. Nu kör vi.

Betygsätt blogginlägg:
0
Vinst mot Färjestad är lika med SM-Guld
Vägen till Guld går via Färjestad

Bloggkalender

Vänta en minut medans vi hämtar kalendern
 

BrynäsPortalen

BrynasPortalen Kedjorna imorgon... Varför Nilsson istället för Forslund i 2:a?? https://t.co/BIIrNfXSPe
7hreplyretweetfavorite
BrynasPortalen @E1narsson Han spelade väl en hel del med Tjeckerna nu i tredje...
24hreplyretweetfavorite
BrynasPortalen @Brynas Kanske dags att flytta upp honom i 2:a kedjan och låta honom få lite mer speltid då... Skulle vara intressa… https://t.co/MC9HO9UcVb
BrynasPortalen 3 matcher på Blomman är ok (man är ju nöjd för allt under 5). Men hur många matcher fick Jalasvaara?
BrynasPortalen @Jocke_And Han som var så lugn och beskedlig igår...

Brynäs IF

Brynas Kika om och om och om igen! 😍🎩 https://t.co/LFZZmc7eXE
6hreplyretweetfavorite
Brynas Snart är det sista chansen att buda hem din favoritspelares specialdesignade matchtröja! 😍 Matchtröjorna auktionera… https://t.co/KEj8ehgxem
8hreplyretweetfavorite
Brynas 📝 Officiellt — Tommy Sjödin lånas ut till Timrå resten av säsongen https://t.co/2vBfBzMFL1
10hreplyretweetfavorite
Brynas Förlust, 2-4, mot HV71. Tack till alla på plats i kväll! #BIFHV71 | 2-4 efter 3⃣
24hreplyretweetfavorite
Brynas Andra perioden slut. Vad tror vi om detta, Brynäsare? #BIFHV71 | 2-3 efter 2⃣ https://t.co/wrsRSB9lIn