BP Bloggen

Av Brynäsare, för Brynäsare...

Hockeystatistik - Brynäs IF

​Mitt första inlägg för säsongen och jag tänkte att även om jag skrev förra säsongen vad det är jag sysslar med, så tänkte jag att jag går igenom det igen. Jag är väldigt intresserad av statistik och framförallt av hockeystatistik. Numera finns det mycket bättre verktyg i ishockey än att bara se mål, assist och plus/minus. Nu finns det ENORMT många fler verktyg än de jag använder och jag önskar att jag hade de resurser som krävdes för att kunna använda dessa men tyvärr har jag inte det och får känna mig begränsad i mitt arbete.Den första delen jag tänkte berätta är den mest basiska och den lätta delen att följa. Det är varje lags FF% (Fenwick%), CF% (Corsi%) och PDO. Denna tabell (se nedan) visar dock ALLA SPELFORMER. Det mest logiska är att använda 5v5 då det bättre visar en sann bild av ett lags spel då man spelar mest 5v5. Dock skulle det krävas samma uppmärksamhet i alla lag som jag ger Brynäs vilket inte är tidsmässigt möjligt för tillfället. Fenwick visar ett lags (eller spelares) skott på mål + skott utanför. Som ni ser i bilden så har Frölunda efter två matcher skjutit 112 skott som antingen gått på mål eller missat mål. Corsi visar utöver skott på mål och skott utanför, även blockerade skott. Det detta gör är att visa puckinnehav och var mestadels av spelet spenderas. Även om det är målen som räknas så är det större chans att ett lag med bra Corsi% också har bättre resultat. PDO i sin tur är målvaktens räddningsprocent och lagets skottprocent. Om man lägger ihop dessa så kommer man få ett värde som ligger runt 100. Detta kan man säga (lite ohyffsat) är ett mått på tur. Har ett lag högre än 100 så har de mer tur än ett lag under 100 och oftast så kommer dessa gå tillbaka till cirka 100 ju längre säsongen går.

​Nästa bild visar Brynäs individer. Det visar hur många matcher en spelare har spelat och dess individuella CF%. Individens CF% räknas genom att den ska vara inne på isen varje gång man gör ett skottförsök. Som ni ser så har Pudas väldigt bra CF% vilket visar att när han är inne så spenderar också hans femma mycket tid i anfallszon. Det denna bild också visar är Shots/60 och P/60. Anledningen att man räknas poäng per 60 minuter är att det säger mer om hur spelaren spelar utefter förutsättningar. En spelare som spelar 20 minuter per match kommer självklart ofta ha mer poäng än om man spelar 5 minuter per match. Detta gör att det blir jämnare, oavsett speltid. Som ni ser står det #DIV/0! på vissa. Det innebär att det inte finns något värde att ta på då denna spelare inte spelat eller gjort något som krävs för att räkna ut den statistiken. Spelarnas CF% för varje match tittar jag också och sparar så det går att se hur utvecklingen för spelarna har gått under säsongen vilket ni kan se här nedan vilket är två matcher, de två som nu spelats.

Den sista delen är lagets FF% och CF% för varje match och dessa räknar jag inte genom att ta alla spelformer utan endast 5v5, vilket är lätt om man bara hårdbevakar en match per omgång. Genom att också se NÄR skottförsöken sker i en match så går det att se hur matchutvecklingen sett ut genom att följa linjerna i diagrammet som ni kan se här nedan. Brynäs CF% för dessa två matcher är totalt 50.30 och FF% är 51.59 % i spel 5v5. Dock kan vi se att i alla spelformer så är Brynäs FF% 53.04 och CF% är 52.72 %. Detta visar att Brynäs fått mycket av deras spel i just powerplay.

En del jag önskar att jag kunde använda är ZFO, där man kollar var en spelare börjar på isen vid tekning. En spelare kanske har lite sämre CF% än en annan, men om denna spelare startar majoriteten av sina byten i defensiv zon så kommer detta också troligtvis påverka hans CF%. En annan del är att se zone entries. Detta är bra att se då det är bevisat att de flesta lägen och skotten skapas genom att man driver in pucken i zonen jämfört med om man dumpar in pucken. Det är därför intressant att se om spelaren driver in pucken eller dumpar och hur mycket som skapas vid lyckade "zone entries". Jag har skapat dokument för att följa detta, det enda som saknas är siffrorna. Tyvärr skulle det krävas enormt mycket tid för att kunna använda detta, vilket jag tyvärr inte har och då får man nöja sig vid det jag redan berättat.

Betygsätt blogginlägg:
1
En ny dag, en ny match.
Kontrakt, straff och va´fan.

Bloggkalender

Vänta en minut medans vi hämtar kalendern
 

BrynäsPortalen

BrynasPortalen Kedjorna imorgon... Varför Nilsson istället för Forslund i 2:a?? https://t.co/BIIrNfXSPe
7hreplyretweetfavorite
BrynasPortalen @E1narsson Han spelade väl en hel del med Tjeckerna nu i tredje...
24hreplyretweetfavorite
BrynasPortalen @Brynas Kanske dags att flytta upp honom i 2:a kedjan och låta honom få lite mer speltid då... Skulle vara intressa… https://t.co/MC9HO9UcVb
BrynasPortalen 3 matcher på Blomman är ok (man är ju nöjd för allt under 5). Men hur många matcher fick Jalasvaara?
BrynasPortalen @Jocke_And Han som var så lugn och beskedlig igår...

Brynäs IF

Brynas Kika om och om och om igen! 😍🎩 https://t.co/LFZZmc7eXE
6hreplyretweetfavorite
Brynas Snart är det sista chansen att buda hem din favoritspelares specialdesignade matchtröja! 😍 Matchtröjorna auktionera… https://t.co/KEj8ehgxem
7hreplyretweetfavorite
Brynas 📝 Officiellt — Tommy Sjödin lånas ut till Timrå resten av säsongen https://t.co/2vBfBzMFL1
10hreplyretweetfavorite
Brynas Förlust, 2-4, mot HV71. Tack till alla på plats i kväll! #BIFHV71 | 2-4 efter 3⃣
24hreplyretweetfavorite
Brynas Andra perioden slut. Vad tror vi om detta, Brynäsare? #BIFHV71 | 2-3 efter 2⃣ https://t.co/wrsRSB9lIn