BP Bloggen

Av Brynäsare, för Brynäsare...

Gamla projekt, framtidsprojekt och allt däremellan

Tick, tack, tick tack. Klockan börjar gå allt snabbare och denna kamp blir svårare. Sex omgångar återstår nu, en av dessa är ikväll. Visserligen är det en drabbning mot ett mittenlag, bara tre placeringar ovanför Brynäs men det är Färjestad. Alltid lika svåra Färjestad.

 

Igår var det en lättare match, i alla fall med facit i hand. En 3-0 seger mot Luleå borta tackar man inte nej till. Särskilt inte när man håller på Brynäs IF, ett Brynäs som inte tagit en trepoängare borta sedan oktober. Jag har känt på mig att de tuffa vinsterna kommer börjar ramla in för Bulan, de har haft enorm otur. Vad menar jag då med otur? Jo, statistiska experter i Nordamerika har kommit fram till att bra medel att mäta är PDO. PDO är lagets räddningsprocent + lagets skottprocent (alltså hur många % av skotten som går i mål). Svårare än så är det inte. Detta värde ska ligga någonstans runt 100 %. Avviker den från 100 % så kommer den närma sig 100 % med tiden. Har man ett värde på  105 % innebär det att man har väldigt tur, då man räddas av hög skottprocent och hög räddningsprocent. Detta är något som kommer falla tillbaka till medel.

 

Under Bulans period som tränare har hans PDO varit innan gårdagens match 95.9 %. Alltså att man inte får resultat för sitt spel vilket sedan bör jämna ut sig. Problemet med statistik, både i Fenwick, PDO och allt annat är att det är ett mått om framtiden. Hög CF% innebär att vi kan förvänta oss att man kommer ta vinster i framtiden. Däremot med sex omgångar kvar så finns det inte mycket framtid att gå på. Därför måste resultaten komma. Det går inte att bara ser på statistiska verktyg och ta en skål efter matchen ikväll om det innebär att man förlorat. Resultat går före statistik, däremot är statistik ett verktyg för att förespå resultat.

 

Här ser vi dock att FF% är ett väldigt bra medel för att mäta SHLs tabell också. Jag gick igenom alla lags skott på mål + skott utanför och mätte om det till FF%. Där kan vi se att de fyra lag som ligger i topp i SHL, också ligger i topp i FF%. Och de fyra lag i botten i SHL, också ligger på de fyra platser i botten i FF%. Så FF% är ett bra medel att mäta lagets prestationer. Denna tabell är dock mätt FF% i alla spelformer. När jag mäter mina grafer så mäter jag endast i 5v5 då det ger ett bättre värde på lagets prestation och framtid. Dock finns inte denna statistik tillgänglig på SHLs hemsida så statistiken är i alla spelformer. Kom ihåg nu också att det är stor skillnad på Brynäs innan Bulan kom. Med TJ hade brynäs en FF% på 44.9 %. Nu MED Bulan ligger den på 49.2 %.

 

 

b2ap3_thumbnail_CFFF.png

 

Ser man till matchen igår så var det en jämn match där Brynäs ändå hade övertaget fram till slutet av andra perioden där Luleå började komma ikapp och fortsatte så även i tredje perioden där Brynäs backade hem och lät Luleå ta initiativet. Istället kom då 2-0 målet för Brynäs och man satte käppar i hjulen för Luleås kvitteringsjakt. Vi kan se i grafen nedan hur skottstatistiken för matchen såg ut (skott på mål + skott utanför mål i 5v5).

 

 

b2ap3_thumbnail_LHF-BIF.png

 

Nu kommer vi till en nyhet jag vill meddela om och det är att jag har gjort formaten för olika statistiska verktyg som jag kommer börja analysera när tiden infinner sig. Dessa verktyg kommer dock ta en väldigt lång tid då jag kommer behöva gå in i varje match och skriva upp all statistik för varje spelare. Dock har jag i Excel gjort formler som gör att varje gång jag lägger till en siffra så kommer andra statistiska mått kunna mätas.

 

b2ap3_thumbnail_Namnls.png

 

För att göra förklaringen lite mer noggrann så ser vi på bilden här ovanför. Varje spelare har ett antal tabeller. Denna bild mäter lagets zone entries (alltså varje gång en spelare går in i zon). Som ni ser nedanför tabellen så är det också flikar på varje spelare. Där går jag in och lägger in statistiken som sedan är kopplad till tabellen. Gör exempelvis Anton Rödin en “controlled entry” så innebär det att han åker in med pucken. Då lägger jag in en etta på den matchens omgång som sedan omvandlas i tabellen. Anledningen att jag gör detta är för att ZE (zone entries) är en bra statistik att föra för att se hur Brynäs kommer in i zon, hur många % av gångerna man lyckas äntrar zonen, vilka som äntrar zonen och framförallt hur många gånger man dumpar jämfört med hur många gånger man åker in med pucken. Faktum är att de gånger man åker in med pucken, genererar i snitt fler avslut än när man dumpar in pucken vilket kan göra det intressant att se hur mycket Brynäs dumpar jämfört med hur många gånger man åker in med pucken.

 

I grafen nedanför detta kommer visa lagets tekningar. Det jag kommer föra då är att vid varje tekning, se vilka som var inne på tekningen och var tekningen sker. Detta är intressant då det är lätt att fråga sig varför kanske en kedja aldrig spelar i offensiv zon. Ser man dock att dessa har majoriteten av deras tekningar i defensiv zon, är det inte konstigt att de också genererar minst offensivt. Det är också ett mått för att se hur taktiskt Bulan väljer att coacha laget. Kanske om det är en defensiv tekning så kan det vara onödigt att släppa in vår förstakedja att slösa energi i defensiv zon.

 

b2ap3_thumbnail_Namnls1.png

 

Sedan har vi den stora och den viktigaste grafen som jag förhoppningsvis ska få ordning på. Det är att kolla varje spelares CF%. Det gör jag genom att vid varje skottförsök (framåt och bakåt), pausa och kolla vilka som var inne på isen vid det tillfället och skriver upp det. I en match kanske Greg Scott har varit inne på 19 skottförsök framåt och 10 bakåt vilket innebär att han spelat större delen av matchen i anfallszon. Däremot vissa spelare har tvärtom. Detta är en enormt viktig individuell statistik som jag hoppas ska generera intressanta resultat. I en tabell ovan så visar jag SHLs CF% och FF%. Denna statistik går inte att mäta i 5v5 på SHLs hemsida, vilket gör att denna är i alla spelformer. När jag har mätt Brynäs FF% i graferna och när jag nu ska mäta spelarnas CF% så kommer jag bara mäta 5v5. Detta gör att det blir olika beroende på om man mäter Brynäs FF% i graferna, jämfört med Brynäs FF% jämfört med SHL.

 

Som ni förstår kommer detta ta väldigt lång tid. Jag måste se om varje match, pausa vid varje skottförsök och skriva upp vilka som var inne, skriva upp varje persn som gör en zone entry och också skriva upp vid varje tekning vilka som var inne. Jag ska börja nedifrån och upp genom att första analysera Bulans matcher för att sedan förhoppningsvis gå igenom hela säsongen.


Nu hoppas jag att Brynäs gör denna helg magisk med ännu en trepoängare idag inför sin hemmapublik. Kanske är statistiken med Brynäs, men så länge resultaten är det så är jag nöjd.

Betygsätt blogginlägg:
2
Brynäs nollade Luleå
En bra start när Örebro besegrades

Bloggkalender

Vänta en minut medans vi hämtar kalendern
 

BrynäsPortalen

BrynasPortalen Kedjorna imorgon... Varför Nilsson istället för Forslund i 2:a?? https://t.co/BIIrNfXSPe
8hreplyretweetfavorite
BrynasPortalen @E1narsson Han spelade väl en hel del med Tjeckerna nu i tredje...
BrynasPortalen @Brynas Kanske dags att flytta upp honom i 2:a kedjan och låta honom få lite mer speltid då... Skulle vara intressa… https://t.co/MC9HO9UcVb
BrynasPortalen 3 matcher på Blomman är ok (man är ju nöjd för allt under 5). Men hur många matcher fick Jalasvaara?
BrynasPortalen @Jocke_And Han som var så lugn och beskedlig igår...

Brynäs IF

Brynas Kika om och om och om igen! 😍🎩 https://t.co/LFZZmc7eXE
7hreplyretweetfavorite
Brynas Snart är det sista chansen att buda hem din favoritspelares specialdesignade matchtröja! 😍 Matchtröjorna auktionera… https://t.co/KEj8ehgxem
8hreplyretweetfavorite
Brynas 📝 Officiellt — Tommy Sjödin lånas ut till Timrå resten av säsongen https://t.co/2vBfBzMFL1
11hreplyretweetfavorite
Brynas Förlust, 2-4, mot HV71. Tack till alla på plats i kväll! #BIFHV71 | 2-4 efter 3⃣
Brynas Andra perioden slut. Vad tror vi om detta, Brynäsare? #BIFHV71 | 2-3 efter 2⃣ https://t.co/wrsRSB9lIn