BP Bloggen

Av Brynäsare, för Brynäsare...

Det är komplicerat...

Det är väl få saker i livet som inte är komplicerade, egentligen. Det skulle väl vara sport då, placera en gummitrissa i en målbur fler gånger än motståndaren och du vinner, typ. Högst okomplicerat, eller hur? Sen höjer väl nån rösten med harklande ton och nämner hybrid-icing, eller godkännande av spark-mål. Men det bortser vi ifrån just nu, sport är okomplicerat i sin grundidé oavsett om det gäller hockey, fotboll eller curling, eller vilken sport som helst för den delen. Det koras en vinnare till slut, vägen dit kan vara snirklig men till slut hamnar vi i den där ABBA-låten, vare sig vi vill eller inte.

Varför tjatar jag nu om detta? Jo, det är nämligen så att det finns en extremt komplicerad sida av sporten, och det är när det ska blandas in känslor och förhållandet mellan lag/klubb/förening/utövare och den självutnämnde supportern. 

Vi supportrar finns i alla former och skepnader och vi visar olika ansikten beroende på vår personlighet och allra mest hur det går för den/det vi supportar. I medgång är det mer eller mindre ett rätt så unisont beteende, från den lite tysta nöjdheten till den där glatt entusiastiske analytikern. Här finns det tid för analys över detaljer, som kanske kan gränsa till det onödiga. Men med det lugn som framgång skapar finns det tid och utrymme för detta. 

Diskussioner som förs i denna fas av supporterskapet är ofta givande, men i slutändan rätt så intetsägande och nästan tröttsamma för det råder lite väl mycket konsensus för min smak. Det intressanta uppstår i stället på den andra sidan av pendeln, där Brynäs befinner sig nu. Det läget som flertalet lösnummer/klick-hungrande media brukar benämna som ”kris”. Här träder ett mångt mycket mer diversifierat beteende fram. Eller egentligen är det nog rätt unisont med, bara det att jag har lite svårt för det hela och förhåller mig på ett helt annat sätt än de flesta.

Sociala medier svämmar just nu över med ”AVGÅ”, ”AGERA”, ”LALLANDE IDIOTER”, ”NI VISAR INGET HJÄRTA”, ”NI PISSAR PÅ OSS SUPPORTRAR” osv. Ni känner ju självklart igen de olika, mer eller mindre infama uttrycken och påståendena. Jag har full, eller nja, jag har viss förståelse för frustrationen. Föreningen i våra hjärtan befinner sig i ett prekärt läge och det gör ont i våra supporterhjärtan utav bara h**e. Det jag däremot har mycket svårt för de som låter sig helt tas över av frustrationen och lämnar all form av rationellt tänkande där hädan. Människor som på fullaste allvar tar ett felpass som en personlig förolämpning. Supportrar som själva valt att supporta en förening, ställer helt plötsligt (orimliga?) krav på just denna förening och har i samma andetag mage att påstå huruvida personer inom lag och förening gör sitt bästa för föreningen. Detta utan att (oftast) inte ha den minsta inblicken i det dagliga arbetet, eller viljan att prestera hos en individ. Det finns till och med supportrar som på fullaste allvar kräver att laget skall visa hjärta, och i nästa stund kan lämna matchen ”för de är så jävla värdelösa”. Det uppstår någon form av omvänd, villkorslös kärlek, ”ni ska banne mig älska mig för mitt val att vara supporter till er”. Vilket i mina ögon ter sig mycket märkligt.

Många misstar mitt resonemang runt detta med att det inte är ok att vara kritisk. Många VILL nog dessutom tolka det så, för det är ju skönt att ha något att skylla på. Det är ju inte lika enkelt att ha ett längre resonemang som underbygger sin kritik. Skrika ”AVGÅ” är lite som att slå med det där platta träet i brännbollen, du får ut bollen men det lär inte bli något frivarv. Dessutom är konceptet med att kräva en person med (troligtvis stor) vinnarskalle att självmant avgå, lite självmål. 

Men nej, jag tycker man ska vara mycket kritiskt granskande gentemot någonting som engagerar dig så pass mycket. Däremot, kritiken är endast intressant när den är befogad och dessutom aktuell. Den där bittra, långsinta kritiken som grundar sig i ett felbeslut från tidigt 2000-tal eller vad det nu kan vara, är inte direkt klädsam. Och definitivt inte konstruktiv. 

Ett problem som uppstår när det kommer kritik utifrån, särskilt i utsatta lägen, är att föreningen sätter sig i en försvarsställning som kan te sig åt det naiva hållet. Utifrån upplevs detta som att all kritik är obefogad, och föreningen lyssnar inte på någon utomstående röst. Oavsett om kritiken är konstruktiv eller ej. Här kan klyftan mellan supportrar och förening växa sig avgrundsdjup på bara några omgångar, och vara mycket svår att reparera. Den där långsinta kritiken uppstår ofta i detta läge. Det är viktigt här att föreningen försöker hitta ett sätt att sänka garden, samtidigt som de inte tar vilken skit som helst. Kommunikation är såklart lösningen, som i alla förhållanden.

Det jag även har svårt för, är ”kritik” (läs burop) under pågående match. Återigen förståeligt med att få utlopp för sin frustration, men jag är tveksam till vad det skulle få för resultat just då. Det är ju så att de spelare/ledare som representerar laget under aktuell match, är de enda som kan vinna just denna match. Då är det nog lämpligare att heja lite extra på läktaren för att uppnå en förändring till det bättre. 

I det här läget uppstår samtidigt en annan diskussion, den om vem som är den meste supportern. Det är prat om den som offrar mest pengar, mest fritid, mest kärlek eller vad det nu kan vara. Som om supporterskap, eller för den delen kärlek, skulle vara någonting mätbart. Dessutom har ju de senaste åren av influenser från diverse fotbollsklubbar gjort att det hela ställts lite på sin spets. Det finns helt plötsligt vissa regler att hålla sig till om man ska vara en hängiven, äkta, supporter. Jag ser inte ner på de som lever enligt detta codex, men jag ser problem med att definiera supporterskap utgående ifrån någon annan än just dig själv.

Men om vi nu ska gå in på elefanten i rummet, sparka tränare eller ej. I det här fallet är det ju inte så svårt, jag tycker inte att Tommy Jonsson kan vara kvar som tränare. Detta bygger på en längre analys än de senaste tiotalet matcherna, eller ens hela denna säsong. Den sträcker sig nästan längre bort än Silfverbergs projektil i krysset 2012. Så fort Brynäs har hamnat i lite trångmål, under Tommys ledning, har det, vad jag minns, varit trögt att återkomma i de vägvinnande hjulspåren igen. Svackor har varit djupa men oftast återföljts av toppar. I min, högst lekmannamässiga, analys beror detta på att Tommy saknar den där riktigt finkänsliga fingertoppskänslan som skiljer dugliga tränare från riktigt bra tränare. Men att vara så förmäten, att tro att han inte agerar på absolut alla sätt han kan för att vända på det hela, skulle jag aldrig tänka mig att bli. 

Men vilja är inte samma sak som förmåga, även om det tydligen är lätt att blanda ihop dessa. Så i en ideal värld så är tränarbyte rätt. Men fortfarande så är det ju en väldigt slumpartad åtgärd, det gäller ju för det första att hitta en ersättare. Hockeytränarsverige är dessutom ett riktigt litet land, så det är väl begränsat med utbud. Sen om det nu går att hitta en lämplig tränare, så är det ju en viss uppförsbacke med en spelartrupp som just nu tangerar botten på den kollektiva formkurvan. Dessutom skall vändningen ske på rätt så litet antal matcher. Så i verkligheten är det kanske inte helt självklart med ett tränarbyte, även om det kanske är just det som behövs.

Jag kan dock tänka mig att en riktigt rutinerad spelare, en back, kanske kan göra större skillnad än ett eventuellt tränarbyte. Tänk Timmonen, nu har jag mer realistiska tankar än så, men just en sån typ av värvning kan faktiskt få fart på laget, och det krävs ju så ytterst lite. Mer eller mindre samma lag som spelade i kvällens match, har ju gjort riktigt bra insatser tidigare under säsongen. De har fortfarande förmågan, det krävs ”bara” lite självkänsla för att nå dit igen.

Sådär, nu fick denna förmätna, lallande ja-sägare skriva av sig lite, det lär inte hända igen på ett bra tag.

Men för att försvara det hela, varför skriver jag nu en text som mer eller mindre förminskar de känslor som både är äkta och kanske även befogade. Vi går tillbaka till det där med komplicerat. Jag har ju svårt att ta till mig det där med ”Det är ju bar ett spel”, självklart är jag medveten om det om vi sätter det hela i perspektiv. Men min smärta när det går så här pass dåligt är fortfarande verklig, oavsett om det ”bara är ett spel” eller inte. Det som gör smärtan värre är då att det finns de som, i mina ögon, som sviktar i sitt stöd. Det finns till och med de som verkar uppgivna och skiter i det hela. Stommen till en framgångsrik, elitsatsande förening är självklart supportrarna och om dessa nu börjar svikta så är det än närmre den där krisen som vissa vill benämna det hela med. Det gör ont helt enkelt, men nu har jag i alla fall fått avreagera mig.

 

 

Betygsätt blogginlägg:
7
Välkommen till Brynäs Tomas Slovak
Ny måstematch väntar

Bloggkalender

Vänta en minut medans vi hämtar kalendern
 

BrynäsPortalen

BrynasPortalen RT @soderlundsandra: Swisha nr 123 547 78 15 för att stötta Brynäs om du har möjlighet. En självklarhet för mig att stödja klubben i mitt h…
BrynasPortalen RT @Brynas: Framtiden från start mot Leksand! I dag välkomnar vi nästa A-lagsdebutant, juniorlandslagsforwarden Alexander Ljungkrantz. Han…
BrynasPortalen Spelar ju ingen roll att vi förlorar... Växjö möter ju ett bottenlag. #3enkla

Brynäs IF

Brynas 📝💥 | Var stolta över denna värvning, Brynäsare - Josefin Bouveng spelar i #Denrenadräkten i vinter! ➡️ Läs mer via… https://t.co/f0KDa3if8C
5hreplyretweetfavorite
Brynas 📝 | Ledarstaberna på juniorsidan för säsongen 2020/21 är nu spikade! ✅ J20: Ove Molin. ✅ J18: Tommy Sjödin. ✅ U16:… https://t.co/JJ8bmkiWUF
7hreplyretweetfavorite
Brynas Tack för allt, "Mallan" 🙏 ➡️ Malin Axelsson avslutar karriären, läs mer via länken: https://t.co/7LLJzYUJUY https://t.co/XayAnwOyPp
8hreplyretweetfavorite
Brynas 📝 | Klappat och klart! Detaljerna är på plats - Henrik Glaas fortsätter som huvudtränare för SDHL-truppen! ➡️ I v… https://t.co/NKjd35hMo7
9hreplyretweetfavorite
Brynas Let's get this show on the road! Idag återsamlades SHL-truppen och på onsdag kliver vi på is. Äntligen! https://t.co/LvE345fuOP
12hreplyretweetfavorite