BP Bloggen

Av Brynäsare, för Brynäsare...

Inför: Brynäs - AIK Celebert besök från sveriges kungliga huvudstad

"Den som inte hoppar är ett gnagarsvin".
 
Min "rookie-premiär" som BP bloggare. Ja så är det. Men nog om mig själv nu. Efter ett stunds rastlöst spindelklättrande på väggar och tak så har det nu äntligen åter dragit ihop sig till match för vårat gäng i elitserien igen. Lika sugna som vi fans och supportrar är. Lika spelsugna är förhoppningsvis och troligtvis våra svarta änglar från gästrike du sköna. Jag anser att Brynäs redan nu till viss del visat att man har kapacitet att hembringa sitt uttalade mål tillika föreningens 13:e sm inskription i plåtbucklan trots att säsongen bara är ett embryo ännu.
Att slå sin skräckmotståndare Färjestad på bortais med så klara siffror som 4-1 vittnar om ett mentalt och ett år äldre rent kunskapsmässigt lag i år än tidigare. Och att sedan späda på det med att vända ett 0-2 underläge på Johanneshov inför ca 7 000 galna djurgårdare cementerar bara övertygelsen och tron på våra svarta riddare än mer. Det är moral. Det är styrka. Det är karaktär. Det är allt det ett lag behöver inneha för att slå vilket lag som helst, var som helst, när som helst, och hur som helst. Matchtyp, arena osv verkar inte grumla beslutsamheten i 2011 års upplaga av Brynäs IF.

Johan "Honken" Holmqvist är mitt frågetecken som rätades ut så här långt åtminstone. Tyckte han såg stel, orörlig ut, osäker, stabbig, kantig och med ett från frölundatiden sargat självförtroende nu under försäsongen. Men så stort han kom upp mot FBK. Och inte mycket sämre var insatsen mot Djurgården heller. Det glädjer mig något enormt. Nu har grabben visat att han kan och vill och är beredd att ta upp kamp med vår eminente keeper Niklas Svedberg i höst. Det är bra och utvecklande för de båda. Det är bra för laget och det är bra för alla.

Mads Hansen var mitt andra stora tvekande frågetecken? Urusel på försäsongen. Medioker i största allmänhet de senaste åren. Inget vapen. Inget som sticker ut. Inget X-tra. Men! Även Hansen har nu smällt mig på mina tacksamma fingrar när det vankades allvar. Hansen har helt klart höjt sig och visat vilken viktig spelartyp och roll han är och betyder för balansen i laget. Mer ingående än så väljer jag inte att gå när det gäller norrmannen utan säger bara tack Mads. Så ska en tvivlare och slipsten dras.

AIK. Här handlar det om ett diciplinerat och hårt jobbande kollektiv kryddat med lite Fasth, Tärnström, Sandberg, Bång och Videll. Brynäs kommer att få möta ett diciplinerat och tålmodigt försvar samt seriens bästa målvakt. Hur man bäst löser den koden vet inte jag? Klart är dock att Brynäs måste spela med innsidan av pannbenet kanske ännu mer än mot andra lag, och att man står inför en rejäl utmaning och möjlighet i att försöka bräcka gnagets första fiendelinje och mur. Sylvassa kontringar med Videll som executor är annars troligen att vänta. Och vid det laget hoppas jag naturligtvis att Brynäs redan gjort tillräckligt med mål för att utmana och besegra de svartgula.

Kort genomgång av Brynäs femmor: Löf/Sundqvist: Löf spelade enkelt & problemfritt under sin rookiesäsong. Hade en mellanlandning men har i år åter lyft och gör sin uppgift klanderfritt. Sundqvist är alltid lika stabil och pålitlig. Johansson/Hansen/Ollas: Johansson elitseriens snabbaste skridskomaskin, vilken fart. Hansen är balansen över mittzonen. Ollas är krigaren som fortfarande söker elitserietempo men alltid spelar med sitt stora hjärta.

Bertilsson/Gunderson: Bertilsson är liksom Löf tillbaka på den nivå han ska hålla i år. Gunderson är spelskicklig och har rörligheten som adelsmärke. Men jag vill att amerikanen ska brösta upp sig, bli mer kaxig, och ta för sig mycket mer. Det kommer! Dackell/Granström/Larsson: Dackell är lagkapten och har all rutin och kunskap i sitt spel som vanligt. "Still going strong". Granström är hyperviktig. En finne på näsan. En mygga i örat. Ett jävla as och gris rent ut sagt. Vår dröm - motståndarnas mardröm. Larsson har tagit steger från valpjunior till elitseriesenior. Fler poäng väntar här.

Lauritzen/Norduqist/Widing: "Late bloomern" Lauritzen har alla verktyg. Teknik, spelsinne, "Ove Molins kroppsfinter" med lite axelvickande hit och dit. Brynäs egen Wayne Gretzky alias framspelare. Nordquist genomgick en metamorfos från långsam medelmåtta till närmast landslagsklass förra året. Lika bra i år minst. Poängen kommer, framförallt i den här omgivningen. Widing. Kämpar, river och sliter. Står på noll gjorda, men målen kommer. Tålamod.

Andersén/Jonsson: Andersen är lite som Sundqvist. Homogen bakåt, men lite mer offensiv utveckling vore inte fel. Jonsson är en formidabel skridskoåkare med ett av elitseriens bästa slagskott. Men det finns två saker jag efterlyser hos den genomtrevlige backen! Slipa bort nonchalansen och slarvet och drället med puck som kommer fram emellanåt. Och för guds skull! Börja lyfta skivstång och bygg muskelmassa. Ibland ser Jonsson mer ut som en bandyspelare än kraftfull ishockeyspelare. In i styrkelokalen så har vi snart en helt komplett elitserieback av världsklass.

Lavander/Järnkrok/Silfverberg: Ska vara lite av leadingline tillsammans med "Nordans" kedja. Pappa Lavander har ledaregenskaperna, rutinen och spelar så lugnt, fint och eftertänksamt hela tiden. Rollspelare som är och blir mycket viktig för Brynäs framöver. Järnkrok har talangen, tekniken, spelsinnet, skottet, ja allt utom muskelmassan och vikten. Men har snackar vi potential och framtid. Silfverberg var den spelare som genomgående imponerade mest på mig av alla förra året. Wow. Vilken kille. Har allt. Är redan komplett.

Notera att: AIK Har två raka förluster
Brynäs: Kommer till spel med två raka bortavinster
Se upp för: AIK's Robert Rosén (2+4=6 Poäng), Linus Videll (3+2= 5 Poäng), Rickard Gynge (2+2=4 Poäng)  
Håll ögonen på: Calle Järnkrok (3+3=6 Poäng), Andreas Dackell (3+2=5 Poäng), Johan Larsson (1+2=3 Poäng)
Tips: 4-2
När: Lördag 1 oktober kl:16.00
Var: Läkerol arena i Gävle.
Tv: Canal+sport 1

Målvakt
Niklas Svedberg eller Johan Holmqvist

Kedjeformationer:
Mats Lavander – Calle Järnkrok – Jakob Silfverberg
Sebastian Lauritzen – Jonas Nordquist – Daniel Widing
Andreas Dackell – Jonathan Granström – Johan Larsson
Martin Johansson – Mads Hansen – Jesper Ollas
13: e forward: Joachim Rohdin

Backpar:
Niclas Andersén – Lasse Jonsson
Simon Bertilsson – Ryan Gunderson
Jörgen Sundqvist – Simon Löf
Sjunde back: Jonathan Carlsson
Betygsätt blogginlägg:
1
Schemafyller-i och NHL-tankar.
Prewiew.

Bloggkalender

Vänta en minut medans vi hämtar kalendern
 

BrynäsPortalen

BrynasPortalen RT @soderlundsandra: Swisha nr 123 547 78 15 för att stötta Brynäs om du har möjlighet. En självklarhet för mig att stödja klubben i mitt h…
BrynasPortalen RT @Brynas: Framtiden från start mot Leksand! I dag välkomnar vi nästa A-lagsdebutant, juniorlandslagsforwarden Alexander Ljungkrantz. Han…
BrynasPortalen Spelar ju ingen roll att vi förlorar... Växjö möter ju ett bottenlag. #3enkla
BrynasPortalen @H_Fahlstedt Det Scott fick matchstraff för var tom mildare än det där...

Brynäs IF

Brynas En fråga till Peter - varje dag, hela juli! Lär känna SHL-huvudtränaren i vår sommarserie, som bygger på era inski… https://t.co/KgUQmVkHz4
54mreplyretweetfavorite
Brynas @snackskungen 🙏🙏 Finns olika sätt att stötta sin förening. Just det här är oberoende av både geografi och logistik… https://t.co/zWssW1k0Xs
1hreplyretweetfavorite
Brynas Vi fortsätter uppåt. Tillsammans.
3hreplyretweetfavorite
Brynas På två dagar.
20hreplyretweetfavorite
Brynas En fråga till Peter - varje dag, hela juli! Lär känna SHL-huvudtränaren i vår sommarserie, som bygger på era inski… https://t.co/4iY2S4lpeE