BP Bloggen

Av Brynäsare, för Brynäsare...

Analys av de första åtta omgångarna

Nu har åtta omgångar gått och säsongen kan väl anses ha starta på riktigt. Tyvärr har säsongsinledningen varit lite haltande och då menar jag inte Brynäs spel, för det är allt annat än haltande, utan istället SHLs spelschema som är något frustrerande. Brynäs har endast haft två olika speldagar, torsdag och lördag, vilket har inneburit långa speluppehåll varje vecka. Det är visserligen något som varit positivt för Brynäs som lag, däremot som supporter och hockeyälskare så är det tortyr att behöva vänta fem dygn mellan matcher, speciellt om lördagens match slutade med vinst som mot Frölunda.

Jag tänkte uppmärksamma några statistiska element precis som i mitt förra inlägg. För att undvika att förklara statistiken igen, så hänvisar jag er att läsa det inlägget igen: http://brynasportalen.se/index.php/easyblog/entry/hockeystatistik-brynaes-if

Att analysera enskilda matcher ger inte så mycket, man behöver ett större "sample size" för att kunna analysera med rättvisa. Jag brukar dock posta varje match individuella CF% för att se hur en spelare har varit i den matchen. Dock går det inte att ta det för allvarligt att en enskild matchs statistik och avgöra ens spelare kvalitet. Nu har det gått åtta omgångar och trots att det alltid går att få ett bättre "sample size" så går det ändå att analysera den uträknade datan till en viss del.

​Ni som nu förstår CF%, vet att den visar puckinnehav i större mån, då man spenderar större tid i anfallszon jämfört med försvarszonen. Det är därför inte förvånande att se vår förstakedja är i toppen av tabellen för CF%. Det är dock något frustrerande att se att förutom förstakedjan och Nick Johnson så är det ingen annan forward som har en CF% på över 50 %. Westerholmarna och Mannberg har haft väldigt bra siffror rent ppoängmässigt, de har högst poäng/60 i laget efter Scott och Rödin. De gör poängen, det ifrågasätter ingen. De har dock en vana att ofta hamna i egen zon och tvingas till långa byten på grund av pressen i egen zon. Poäng/60 visar en mer sann bild av poängen, då man har olika förutsättningar för poäng. Rödin och Scott spelar 20 minuter per match och bör göra poäng. Men om en spelare spelar 10 minuter per match och har hälften av poängen, så är också det imponerande.


Jag tycker dock det är oerhört roligt att se att vi har hela fem backar som har över 50 % i CF%. Jag vet att många har gnällt väldigt mycket på Porseland och jag kan förstå det på grund av hans många felpass och felbeslut. Däremot har han visat potential. Han för pucken framåt och avbryter anfall snabbt. Kilström och Sundqvist är två spelare som ses som väldigt defensiva. Anledningen till detta är att de spenderar mycket tid i försvarszon vilket beror på många anledningar. Visst kan det vara för de spelar tuffa minuter mot motståndarnas toppspelare, dock finns det en tendens i deras spel som gör det lätt för motståndarna att äntra zonen. De backar ofta långt ner mot mål och låter motståndarna få mycket yta och skjuta mycket. Också de har en vana att tvingas till långa byten på grund av offensiv press från motståndarlaget. 

Är oerhört imponerad av Jonathan Pudas som ofta gör bra matcher. Salmela har stjärnstatusen men Pudas tillsammans med Bertilsson har varit riktigt bra och faktum är att Pudas har varit bra med i princip alla spelare han har spelat med. Salmela ska för övrigt fortsätta spela med Nörstebö.

​På SHLs hemsida finns det verktyg för att kunna räkna ut lags CF%, dock är det inte 5v5 som jag använder utan overall, det vill säga i alla spelformer. Ser man Brynäs i CF%(Ovr.) så är den hela 52.70%. Går man dock till CF% för Brynäs i 5v5 så är den på 49 %, 3 procentenheter lägre. Brynäs har alltså ett bra resultat och utdelning i powerplay och boxplay men är relativt sämre i 5v5. Det är dock bättre att titta på 5v5 för den ger en klarare bild för hur "framtiden" kommer vara. 

Som avslutning vill jag dock visa två delar. Individuell CF% och fenwickgrafen för hur matchen var mot Frölunda. Betydligt mycket sämre än resultatet men det accepterar jag än så länge.

Betygsätt blogginlägg:
0
Kontrakt, straff och va´fan.
Missar, mera missar, domare.

Bloggkalender

Vänta en minut medans vi hämtar kalendern
 

BrynäsPortalen

BrynasPortalen Kedjorna imorgon... Varför Nilsson istället för Forslund i 2:a?? https://t.co/BIIrNfXSPe
9hreplyretweetfavorite
BrynasPortalen @E1narsson Han spelade väl en hel del med Tjeckerna nu i tredje...
BrynasPortalen @Brynas Kanske dags att flytta upp honom i 2:a kedjan och låta honom få lite mer speltid då... Skulle vara intressa… https://t.co/MC9HO9UcVb
BrynasPortalen 3 matcher på Blomman är ok (man är ju nöjd för allt under 5). Men hur många matcher fick Jalasvaara?
BrynasPortalen @Jocke_And Han som var så lugn och beskedlig igår...

Brynäs IF

Brynas Kika om och om och om igen! 😍🎩 https://t.co/LFZZmc7eXE
7hreplyretweetfavorite
Brynas Snart är det sista chansen att buda hem din favoritspelares specialdesignade matchtröja! 😍 Matchtröjorna auktionera… https://t.co/KEj8ehgxem
9hreplyretweetfavorite
Brynas 📝 Officiellt — Tommy Sjödin lånas ut till Timrå resten av säsongen https://t.co/2vBfBzMFL1
11hreplyretweetfavorite
Brynas Förlust, 2-4, mot HV71. Tack till alla på plats i kväll! #BIFHV71 | 2-4 efter 3⃣
Brynas Andra perioden slut. Vad tror vi om detta, Brynäsare? #BIFHV71 | 2-3 efter 2⃣ https://t.co/wrsRSB9lIn